Beskrivning av medelvärde och median

Finans och sannolikhet

Demonstration. Kan även göras som övning. För att få veta vilken obligation som vinner oftast i spelet Finans så görs en undersökning med tärningarna.
matnat.org

Kvantitativ Statistik undersökning

Detta dokument är en kvantitativ statistisk undersöking av den psykosociala arbetsmiljön för elever på ett gymnasium i Stockholm. Författare är Thomas Hede som C-uppsats på lärarutbildningen.

Lögner och statistik

Nu är Gröna Partiet mycket större än det Blåa Partiet!

Varför blir vi lurade av detta diagram?

Jo, det kallas brutna staplar. Staplarna börjar inte vid noll, utan vid 35. Därför kan vi inte jämföra deras storlek rakt av. Det ser ut som om Gröna Partiet har 6 gånger fler röster än Blå Partiet, när det i själva verket är dubbelt så många röster det handlar om. 

Att sedan 40+70=110 det vill säga mer än 100% gör inte trovärdigheten större…

Mer lögner, statistik och källkritik

När man tittar på statistik är det viktigt att veta var informationen till statistiken kommer ifrån! Vilka personer har man valt ut i undersökningen, vilka slags bilar har man räknat eller så. Det finns ett säkert samband som säger att ju längre man är, destå mer tjänar du! Konstigt. Vad beror det på? Jo, långa personer är ofta män, och män tjänar (trots att det är 2000-talet) mer än kvinnor i allmänhet. 

Men ibland påverkas datamaterialet som ligger till grund för undersökningen så att resultat blir felaktigt. Man talar om skevhet. Att undersökningen är skev. Ett bias, som är det engelska ordet för skev. Om bara människor som bryr sig om frågan röstar så blir det skevt. Tänk att det är en debattartikel om jakt, och man frågar gillar du jakt? Då gillar nog typ 80% jakt. Så många i Sverige gillar nog inte jakt. Det är en sk call-in-poll.

Någon eller några kan också medvetet rösta många gånger och påverka resultatet. Läs om hur Lund blev världens mest kriminella stad här:

https://www.sydsvenskan.se/2017-01-17/han-far-lund-att-bli-varldens-mest-kriminella-stad